Café Stalingrad - realizace

 café stalingrad



klíčové slova : 


kavárna, café, parametrický design, analogie, struktura, santini, asambláž, sorela, socialistický realizmus 





anotace : 

Realizace kavárny v parteru obytného domu na sídlišti Stalingrad ve Žďáře nad Sázavou. Sídliště je typickým příkladem SORELY, velmi kompaktního klasicistního urbanismu 50tých let 20tého století.

Skvělá Idea Aleše Studeného, stalingradského patriota, vytvořit pěkné místo pro diskusi, odpočinek a dobrou kávu spustila proces proměny opuštěného místa v kulturní mikrocentrum. 

Text : 

Pro návrh bylo zásadní odpolitizování témat a zároveň zůstat kontextuání a kontinuální. 

Asambláž baru je z místního šrotiště, původně ze Žďárských fabrik. 

Strop je vytvořen ze smrkových hoblovaných prken, v prstencovém paternu, prostorově odpovídající modelu zdejší krajiny.

Stěny jsou čokoládově 80 % lídl hořká a prohnutá stěna je měděná stěrka s ručně dělaným paterne umělců Olšiaka, Vítka a Studeného.  Otisk Okamžiku a jeho energie.

Káva je dobrá, hořká s čokoládovým aroma. Proseko je fantastické










links : 

https://www.archspace.cz/svezi-kava-kavarna-jakou-v-brne-nenajdete-zivelny-zdarsky-stalingrad-obklopi-krasou-strojirenstvi


anotation : 

Realization of a café on the ground floor of a residential building in the Stalingrad housing estate in Žďár nad Sázavou. The housing estate is a typical example of SORELA, a very compact classical urbanism of the 1950s.


The great idea of Aleš Studený, a Stalingrad patriot, to create a nice place for discussion, relaxation and good coffee started the process of transforming an abandoned place into a cultural micro-centre. 



foto : Tereza Oprchalová


Komentáře