úprava prostoru mezi obchodními domy / public space between shopping malls


Projekt teoreticky zkoumá soudobé možnosti interpretace veřejného prostoru při integraci parametrů ( terén, odvodnění, kontext,výškové uspořádání, jazyk okolních budov a detaily - fasády, navigace hlavních vstupů ) ve smyslu vytvoření koherentní synergické struktury vyznačující se soudobým architektonickým jazykem s tématem semiologie a kontinuity.
Vložením nového landscape = inteligentní informované plochy, která se proměňuje dle okolních parametrů násobíme užitnost prostoru a vytváříme bezbariérovou platformu.
Funkčně nedeterminujeme náměstí nad poddíly, prostor akomoduje funkce dle potřeby uživatele. Možné je vše, od trhu, odpočinku, performace, sportovní události, přednášky, promítání.

Systém umožnuje optimalizované spádovaní landscape při integraci objektů. Rozložení a následné složení prvků veřejné prostoru vždy vede k homogenímu plánu.Je tak zabráněno kolážovitému vkládání a narušování prostoru.

Projekt se drží v abstraktní rovině tak aby bylo možné jeho následné optimalizování dle přesnějších požadavků klienta. Zásadní idea je vytvoření atraktivního a koherentního jazyka ,který propojuje prostor obchodních domů a pomáhá navigaci mezi kostelem a výstupem k nádraží západ.





The project theoretically explores the contemporary possibilities of interpreting public space by integrating parameters (terrain, drainage, context, elevation, language of surrounding buildings and details - facades, navigation of main entrances) in the sense of creating a coherent synergistic structure characterized by contemporary architectural language with the theme of semiology and continuity.

By adding a new landscape = intelligent informed area that changes according to the surrounding parameters, we multiply the usefulness of space and create a barrier-free platform.

Functionally, we do not define the square above the shares, the space accommodates functions according to the user's needs. Everything is possible, from the market, rest, performance, sporting events, lectures, screenings.



The system allows optimized landscape descent when integrating objects. The layout and subsequent composition of public space elements always results in a homogeneous plan. Collage-like insertion and disruption of space is thus avoided.



The project is held on an abstract level so that it can be subsequently optimized according to more precise client requirements. The basic idea is to create an attractive and coherent language that connects the space of department stores and helps navigate between the church and the exit to the West Station.


Metodologie:

Terén je osud místa“

Studie odvodnění okolo řešeného území. Z analýzy spádu terénu vyplývá příčné spádování a dělení surface. Pomocí optimalizace nového spádování prostoru - vytvoření nové landscape je možno dosáhnout optimálního odvodu dešťových vod a inteligentní navigace pro uživatele při zachování bezbariérovosti.

Překlad kontextu : kontext hmot a fasád okolních domů je přetransformován do množiny bodů ze kterých je následně generována magnetická síť.

Magnetic Field : definování inteligentního paternu , na pozadí kontextu vstupů do objektů- Vytváří síť isočar navigujicích do podstatných bodů = atraktorů.

Objekty : multifunkce, navigace, kompozice a percepce.
 




Náměstí mezi obchodními domy navrhujeme jako multifunkční platformu soudobého městského života. Partery kolem OD jsou uvolněny pro možnost zahrádek budoucích kaváren, či restaurací.
Do prostoru náměstí jsou doprostřed umístěny dva hlavní objekty, které mohou sloužit jak pro tržní funkce, tak jako relaxační mobiliáře či pavilony. Idea je vytvořit multifunkční objekt, který dokáže odpovídat na okamžitou poptávku. Jeho geometrie tak odpovídá sezení, vystavování, polehávání, pobíhání. Hlavní sítě a osvětlení ponecháváme v současných pozicích.
Náměstí se nachází na velice podstatném uzlu v centru města. Jeho vývoj mapuje různé vrstvy architektur od 19. stol přes strukturalistickou modernu 70. tých let 20. století po architekturu nákupních center přelomu 20. - 21.Stol.

Pěší propojení na autobusové a železniční nádraží západ je jedinečnou hodnotou. Pro uklizení prostoru je důležité vyčistit parter OD Labe ,stejně jako celý prostor mezi Obchodními domy, od nánosů a otevřít ho uživatelům. Tržní objekty mají být přeneseny doprostřed náměstí tak aby byly přístupny ze všech stran a využívaly i dobré percepce přicházejících. Objekty jsou determinovány dvěmi liniemi vedoucí od rohu OD forum k vstupu OD labe. Objekty mohou být modifikovatelné, složené s komponentů a transformovatelné. Je možno je vnímat i jako dočasné pavilony či umělecká díla.

Nová vrstva dlažby pracuje s navigací a semiologií prostoru. Iso čáry magnetického pole organizují ekvivaletně prostor mezi jednotlinými vstupy. Uživatel snadno čte patern a je orientovaný.
Situace kolem OD je zajímavá i v pohledu srovnání obou architektur ( od labe , od Forum ). OD Labe je exemplární ukázkou prototypu moderního obchodního domu 70. let se skvělou architekturou fasády. Oproti tomu je OD Forum banální nuda s nešťastně řešeným vstupem přes rampu s barierou zábradlí. Proto pro definici urbanistického paternu byla transformována právě fasáda OD Labe. Vytváříme tak symbiózu výtvarně silné fasády OB labe a nového landscape propojujícího obě nákupní střediska.



čitelnost a přehlednost prostoru: Je zamezeno v maximální míře bariérám a zábranám v komunikaci a pohybu prostorem. 




Urbanistický patern

Diagramy nastavení generování paternu.

Hlavní atraktory pole jsou vstupní otvory obchodních domů a vstupy do území. Organizace bodů pro vytvoření magnetického pole je přeložena z geometrie okolních fasád. Nastavení pro nabití bodů je konstantní. Do prostoru jsou vloženy dvě liniie vytvářející atraktor pro lokaci doplňkovýchfunkcí - multifunkční urbanistický objekt - stánek, lavička, pavilon.

Při hledání nejlepší varianty pozice isočar bylo experimentováno s různou hiearchii( nabitím ) a počtem atraktorů. Tímto způsobem je možné zvýrazňovat či potlačovat atraktivitu či percepci určitého bodu. Z výsledného systému byly exkludovány např body vstupů do obchodů od Forum a byl ponechán jen hlavní vstup do pasáže pro dosažení většího klidu paternu. Přitom atrakce je zachována zbylými isočárami. Je také možné neatraktovat pozici dveří u trafostanice OF forum apod. Experimentováním a další iterací lze dosáhnout hledaného optima.

Přeložení a další interpretace paternu umožňuje jeho abstrakci do klasické čtvercové dlažby.( viz. diagramy Panel A.1 vpravo dole ) V dalších krocích projektu je možné optimalizovat hustotu, velikost, hiearchii paternu. Tak je možné návrh redukovat při zachování idee navigace prostoru.
Je třeba zvýraznit, že nepracujeme s definitivním řešením projektu, ale prozkoumáváme jeho hranice. Případná realizace projektu shodnotí a transformuje ekonomické možnosti zadavatele a dokáže tyto parametry integrovat při zachování hlavních charakteristik.

Spekulativně zkoumáme zdali nový patern dlažby dokáže generovat atraktivní prostředí městského obyvatele.
Otázka objektů je otevřena pro další intepretaci. Jako zásadní se jeví objekt, který se umí transformovat dle požadavků. Od prodejních lavic stánků po odpočinkové lavice, až po Pavilon pro přednášky, či performace.
Ideálně by bylo možné jednou za čas vytvořit nový objekt v rámci mezinárodních workshopů studentů architektury u nás i v zahraničí.
Vhodná se jeví i varianta vyzvat k účasti soudobé umělce k interpretaci takového objektu.

Mobiliář je jednoduchých geometrických forem. Tyčové lampy, válcové odpadkové koše. Obrovskou výhodu spatřujeme v možnosti integrovat mobiliář jednoduchým zpuůsobem do paternu.Uvažujeme abstraktně tak ,že na konci vlásečnice umisťujeme objekt, dveře, lampu, odpadkový koš, lavičku, stojan na kola

Při vstupech do prostoru jsou zachovány stromy. Jinak se ze vzrostlými stromy v interiéru náměstí nepočítá. Trávník a květiny je možno integrovat do paternu pole.

fascinace patternem magnetického pole leží hlavně v homogenitě a různorodosti při zachování celkové přehledné organizace. Hustotou lze korigovat spontální rychlost a pomalost..