akademický klub ESF v Brně

Akademický klub ESF / Víceúčelový prostor pro zaměstnance ESF

Sklepní prostory v útrobách postmoderního kolosu ekonomické Správní fakulty Masarykovy University v Brně prošly za krátkou dobu existence již několika funkcemi. Původní pracoviště doktorandů, bylo transformováno do posilovny, následně bufetu a nakonec skončilo jako skladiště. Nové zadání bylo vytvořit pro akademiky multifunkční prostor jehož základní funkce jsou přednáškový sál, neformální klidová část a jídelní část s barem a kuchyňkou. Součástí byla i rekonstrukce hygienického zázemí, včetně kompletní rekonstrukce instalací a vzduchotechniky v této části objektu.
 Hlavním stavebním problémem prostoru byl nedostatek přímého denního osvětlení a komplikovanost infrastruktury vedené pod stropem. Stěžejní při nové artikulaci prostoru byl otisk nové informace do základních stavebních prvků, stěn, stropu a podlahy. Vytvoření architektonického jazyka pro koherentní repertoár, který dokáže vytvořit jasnou navigaci a orientaci v prostoru.

Barevné rozlišení povrchu odpovídá atmosféře a povaze programu - sociálního kontaktu a aktivit. Tmavá barva navozuje privátnější a klidnější místa, bílá zve k diskusi, červená je atraktorem jídelní části, barevné rozlišení pomáhá navigaci v prostoru a přispívá lepší samoorganizaci.

Sjednocením architektonického jazyka podlahy a podhledu došlo k ucelení a sjednocení prostoru, kde diferenciace podhledu umožňuje zvýraznit požadované funkce, jako komunikace, klid, světlo, přítmí. Rozdělení prostoru dle podlahových linií a proměnlivá výška definuje prostor na rychlejší či klidnější provoz. Sádrokartonový podhled SDK přebírá lineární jazyk podlahy, zceluje a zpřehledňuje prostor. Je kompaktní, tektonika podhledu určuje hiearchii prostoru. Prvky infrastruktury (světlo, zvuk, vzduchotechnika)  jsou plně integrovány.

Stavební úpravy byly minimální, hlavní byla výměna a zvětšení okenních otvorů se zapravením parapetů. Kuchyňka je doplněna integrovanou linkou s automatem na kávu a občerstvení. Bar artikuluje pohyb z kuchyňky do prostoru, dochází k obtékání, ergonomické tvarování zohledňuje využívání. Barva linky a baru je bílá na červeném poli podlahy. Stoly a židle jídelního koutu jsou jednoduché, elegantní bílé s průhlednými plastovými židlemi. Sedačky a stoly chill out -jsou  jednoduché office sofa, koženkový povrch, barva béžová ‚ sladěná s omítkou.
Pro podhled v části chodby a kuchyňky byl použit perforovaný kovový podhled v šedé barvě.

Pro artikulaci architektonického jazyka byla zvolena bezierová křivka, která dokáže směrovat, vytvářet gradient i  gradaci a zachovává si koherentní tvar a hladkost.
foto J.Brychta